Official Social Media Pages: Facebook | Ιnstagram | YouTube | Τwitter | TikTok

Στην Τούζλα η Εθνική Ανδρών

| Εθνική Ομάδα Ανδρών

4096 2775 max
Αύριο στις 21:00 η μεγάλη «μάχη» με τη Βοσνία

Στο οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, υγειονομικό και τουριστικό κέντρο της βορειοανατολικής Βοσνίας και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Τούζλα, βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής 18/3 η αποστολή της Εθνικής Ανδρών.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέλυσε σε ξενοδοχείο της περιοχής και το βράδυ στις 21:00 θα προπονηθεί στο γήπεδο του αυριανού αγώνα Mejdan Sports Arena, χωρητικότητας 4.900 θέσεων.
Η Εθνική μας ομάδα έχοντας ως παρακαταθήκη το υπέρ της 24-17 από τον πρώτο αγώνα στη Χαλκίδα, θα αντιμετωπίσει αύριο Σάββατο 19/3 στις 21:00 (ertsports) τη Βοσνία με στόχο την πρόκριση στον τελικό γύρο των πλέι οφ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2023.

«Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην ομάδα μας»
Ο αρχηγός της Εθνικής Χάρης Μάλλιος δήλωσε στο γραφείο Τύπου της ΟΧΕ: «Είναι ένα παιχνίδι κομβικής σημασίας και πολύ καθοριστικό για εμάς. Θεωρώ ότι πρέπει να υπερβάλλουμε εαυτών για να πάρουμε την πρόκριση και να μην εφησυχάσουμε ούτε δευτερόλεπτο από την διαφορά του πρώτου αγώνα. Σε αυτό το επίπεδο έχουμε δει πολλές διαφορές να ανατρέπονται. Από κει και πέρα εμείς οφείλουμε να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσουμε στο γήπεδο και να μην χάσουμε το μυαλό μας σε κανένα σημείο. Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην ομάδα μας και σε όλους όσοι την απαρτίζουν και θεωρώ πως είμαστε έτοιμοι για αυτή την πρόκριση».

Η ξακουστή λίμνη και τα πανεπιστήμια
Η πόλη της Τούζλα με 100.000 κατοίκους φιλοξενεί τη μοναδική αλμυρή λίμνη της Ευρώπης ως μέρος του κεντρικού της πάρκου. Στην διάρκεια των ετών οι Βόσνιοι δημιούργησαν άλλες δύο λίμνες με τεχνητούς καταρράκτες και νεροτσουλήθρες. Τις Παννονικές λίμνες επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι.
Το μουσουλμανικό στοιχείο είναι έντονο, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή είναι μουσουλμάνοι, ενώ η πόλη έχει πάρει το όνομα της από την Τουρκική λέξη Τούζλα που σημαίνει αλάτι.
Εκτός από τα πολλά τζαμιά, υπάρχει επίσης μια ορθόδοξη εκκλησία που παρέμεινε ανέγγιχτη καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, ενώ λίγο έξω από την πόλη, στο κοντινό χωριό Μπρέσκα, βρίσκεται μια καθολική εκκλησία 200 ετών.
Στην πόλη υπάρχουν τρία μεγάλα πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο της Τούζλα που αριθμεί 17.000 φοιτητές, το Αμερικάνικο και το Ευρωπαϊκό.

Ο «θρύλος» Ντελίμπασιτς
Η πόλη έχει πλούσια αθλητική ιστορία με κορυφαίο σύλλογο τον Σλόμποντα Τούζλα που ιδρύθηκε πριν 103 χρόνια, το 1919 και καλλιεργεί 13 διαφορετικά αθλήματα.
Η Τούζλα είναι η γενέτειρα του τεράστιου Μίρζα Ντελίμπασιτς που Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μέλος της εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας που κατέκτησε όλα τα διεθνή τρόπαια τη δεκαετία του 1970. Συμπεριλήφθηκε στους 50 μεγαλύτερους παίκτες της FIBA το 1991, ενώ το 2007 εισήχθη στο Hall of Fame της FIBA.
Με την Μπόσνα Σεράγεβο αρχικά κέρδισε το νταμπλ στη Γιουγκοσλαβία και την επόμενη χρονιά το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και έγινε η πρώτη Σλάβικη ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ξένους που έπαιξαν στη Ρεάλ Μαδρίτης, μαζί με τους Ντράζεν Πέτροβιτς και Άρβιντας Σαμπόνις.
Με την Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας αγωνίστηκε 176 φορές, σημείωσε 1.759 πόντους και κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1975, 1977), το Παγκόσμιο το 1978 και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980. Τόσο η καριέρα του, όσο και η ζωή του είχαν πρόωρο τέλος, το 1983 σε ηλικία 29 ετών, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και πέθανε το 2001 στα 47 του χρόνια.
Επίσης σπουδαία και πολύ γνωστή είναι η Ραζίγια Μουγιάτοβιτς, πρώην μπασκετμπολίστρια με μεγάλη καριέρα στις ΗΠΑ και μέλος του Hall of Fame της FIBA από το 2017.

 



e-genius.gr ...intelligent web software