Official Social Media Pages: Facebook | Ιnstagram | YouTube | Τwitter | TikTok

Ιστορία

ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ είναι ένα από τα παλιότερα αθλήματα που υπάρχουν στο αθλητικό στερέωμα. Έχει κάνει την εμφάνισή της σε αμφορείς της Αρχαίας Ελλάδας αλλά η γέννησή της χρονολογείται ακόμη πιο παλιά.

Το χαρακτηριστικότερο εύρημα, που επιβεβαιώνει την καλλιέργεια ενός είδους χειροσφαίρισης, βρίσκεται στη Δωδώνη και πρόκειται για ένα χάλκινο αγαλματίδιο που απεικονίζει ένα παιδί με μία σφαίρα στο χέρι και χρονολογείται τον 3ο αιώνα π.Χ. Στην Αίγυπτο υπάρχουν απεικονίσεις στους τάφους του Όσιρις με ιερείς να χτυπάνε την μπάλα με το χέρι που χρονολογούνται στο 2.000 π.Χ. Ακόμη και στην Ομήρου Οδύσσεια βρίσκουμε τις ρίζες τις χειροσφαίρισης, αφού υπάρχει αναφορά σ' ένα παιχνίδι που κυριαρχούσε η ανταλλαγή της μπάλας.

Το χάντμπολ για πρώτη φορά εμφανίζεται σε μεγάλο κοινό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 με 11 παίκτες σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Επέστρεψε στις Ολυμπιάδες το 1972 στο Μόναχο ως κανονικό άθλημα του προγράμματος με 7 παίκτες σε κλειστό γυμναστήριο.

Στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε το 1922 στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Πανελληνίου Γ.Σ. με 11 παίκτες. Το δίδαξε στην Αθήνα ο τότε διευθυντής του γυμναστηρίου του Πανελληνίου, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ευάγγελος Καλφαρέντζος που μετέφρασε και τους πρώτους κανονισμούς. Ομάδες ιδρύουν ο Πανελλήνιος, ο Εθνικός, η Νήαρ Ήστ, οι Νέοι Βύρωνα, ο Παναθηναϊκός, η Α.Ε.Κ., ο Απόλλωνας, η Α.Ε. Ελληνορώσων και η Α.Ε. Χαλκίδας. Πέντε Χρυσά μετάλλια κατακτά ο Πανελλήνιος Γ.Σ. Ο βίος του αθλήματος σταματά το 1931, ενώ στην δεκαετία του 1950 παίζεται με 11 παίκτες και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των τοπικών πρωταθλημάτων σχολείων στην Θεσσαλονίκη (1951-1954).

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1977 στο Αμύνταιο Φλώρινας, γίνεται η πρώτη επίσημη αγωνιστική εκδήλωση του χάντμπολ στην Ελλάδα με συμμετοχή 4 ομάδων ανδρών και 2 γυναικών. Ανδρών: Αμύντας Αμυνταίου, ΝΕΛΕ Αμυνταίου, Γυμνάσιο Αμυνταίου και Εθνικός Κοζάνης. Γυναικών: Αμύντας Αμυνταίου και Γυμνάσιο Αμυνταίου. Την άνοιξη του 1977 έγιναν στην Αθήνα αγώνες σε διοργάνωση του Πανελληνίου με συμμετοχή του Πανελληνίου και του Τελαμώνα Σαλαμίνας.

Η πρώτη Πανελλήνια διοργάνωση έγινε το Σεπτέμβριο του 1977 στην Αθήνα με συμμετοχή 12 ομάδων. Νικητής ο Φίλιππος Βεροίας. Το 1978 διοργανώθηκε πρωτάθλημα κέντρου στην Αθήνα και το Μάιο του ιδίου χρόνου στην Κατερίνη η δεύτερη Πανελλήνια συνάντηση με νικητή τον Αμύντα Αμυνταίου. Το 1979 ιδρύεται η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (ΟΧΕ), που διοργάνωσε το πρώτο επίσημο Πρωτάθλημα με πρωταθλητή τον Ιωνικό. Από τότε μέχρι σήμερα το χάντμπολ γνώρισε μια αλματώδη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Την στιγμή αυτή το χάντμπολ καλλιεργείται σε περισσότερα από 140 σωματεία σε όλη την Ελλάδα και έχει εγγεγραμμένους περισσότερους από 25.000 αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιών.

Αξιόλογη είναι επίσης και η γεωγραφική διασπορά του αθλήματος στην χώρα, αφού μεγάλος αριθμός σωματείων προέρχεται από μη αστικά κέντρα και περιοχές όπως η Ημαθία, Άρτα, Πελοπόννησος, Μυτιλήνη, Κρήτη, Θεσσαλία, Φλώρινα, Θράκη, κ.α.

ΥΨΗΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Παρότι σχετικά νέο σε σχέση με άλλα αθλήματα στην Ελλάδα, το Ελληνικό χάντμπολ έχει σημειώσει αρκετές επιτυχίες σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο:

  • 6η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών στην Τυνησία το 2005

  • 6η θέση στους Άνδρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004

  • Συμμετοχή της ομάδας του Φιλίππου Βέροιας στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Challenge το 2003

  • 8η Θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στο Κατάρ το 1999

  • 7η Θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων στην Αυστρία το 1998

  • 4η Θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στην Εσθονία το 1997

ΔΥΝΑMΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΙΤΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Επίσης αξίζει να τονιστεί το άνοιγμα που έχει πραγματοποιηθεί από το Μπιτς Χάντμπολ. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη απήχησή του στο κοινό και η αθρόα προσέλευση του κόσμου κατά τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος Μπιτς Χάντμπολ, ενώ υπάρχουν ήδη συμμετοχές τόσο Ελληνικών ομάδων όσο και Εθνικών Συγκροτημάτων Ανδρών και Γυναικών στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.e-genius.gr ...intelligent web software