Official Social Media Pages: Facebook | Ιnstagram | YouTube | Τwitter | TikTok

Στον τελικό για 3η φορά ο Ολυμπιακός!

| Κύπελλο Ανδρών

Το 3ο Κύπελλο Ελλάδος της ιστορίας του θα διεκδικήσει ο Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή μετά το 2018 και το 2019.
Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν την ΑΕΚ με 24-21 στον 2ο ημιτελικό του 19ου Final Four του Κυπέλλου Ανδρών Λουξ και αύριο στις 19:15 θα αντιμετωπίσουν τον Δούκα στον 40ο τελικό της διοργάνωσης, όπως συνέβη και το 2018.

Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ διαβασμένος και συγκεντρωμένος, έχοντας «όπλο» την άμυνα του και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τόμας Μπάουερ που είχε 13/34 επεμβάσεις (η μία σε πέναλτι) και ακόμα καλύτερο ποσοστό στη διάρκεια του ματς που έφτασε το 50%.

Στην επίθεση ο Δομπρής οργανωτικά και ο Μοντόρο εκτελεστικά (5 γκολ) ήταν σε πολύ καλή ημέρα, ενώ αμυντικά οι Κανδύλας και Πασσιάς ήταν καθοριστικοί. 

Από την άλλη πλευρά η ΑΕΚ είχε πρόβλημα στην επίθεση σκοράροντας λίγα τέρματα συνολικά, ενώ είχε και μεγάλα κενά χωρίς να σκοράρει. Η Ένωση δεν μπόρεσε να «τρέξει» και να κάνει το γνωστό παιχνίδι της, έχοντας αρκετούς παίκτες από μέτρια έως κακή ημέρα. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Μαντάλινιτς (8 γκολ) που ήταν και ο μοναδικός αθλητής που απειλούσε την εστία του Μπάουερ.

Το ματς
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ιδανικά το ματς με καλή άμυνα και εξαιρετικό τον Μπάουερ κάτω από τα δοκάρια.
Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν προβάδισμα με 4-1 στο 5’ με τέρμα του Οστρούσκο, ενώ στο 17’ προηγήθηκαν 7-3 με γκολ του Δομπρή, αναγκάζοντας τον τεχνικό της ΑΕΚ Αλέξη Αλβανό να καλέσει ταιμ άουτ. Στη συνέχεια οι πρωταθλητές Ελλάδος έφτασαν στο +5 (8-3) με γκολ του Μπάγιου στο 20’ με την ΑΕΚ να συνεχίζει να έχει
επιθετικό πρόβλημα.
Η Ένωση βρήκε γκολ μετά από 10 λεπτά και συγκεκριμένα με τον Αραμπατζή για το 8-4 (21’), ενώ στον αιφνιδιασμό κατάφερε να μειώσει σε 8-5 με τον Τσέπιτς.
Η απάντηση του Ολυμπιακού ήταν άμεση, επαναφέροντας το +5 (10-5) με τα τέρματα των Παπαβασίλη και Γκρατζάν στο 24’
Η είσοδος του Λέμος έδωσε ταχύτητα στην επίθεση της ΑΕΚ που έγινε πιο απειλητική με το Βραζιλιάνο να σκοράρει δύο συνεχόμενες φορές για το 10-7 (27’) με την Ένωση μάλιστα στο δεύτερο γκολ να παίζει με δύο παίκτες λιγότερους λόγω δίλεπτων σε Μάτσκεβιτς και Σόκολιτς.
Ο Καραμπουρνιώτης απάντησε για το 11-7 με την ΑΕΚ να ψαλιδίζει ακόμα περισσότερο τη διαφορά με δύο γκολ του Μαντάλινιτς για το 11-9 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Πλησίασε η ΑΕΚ, αλλά κράτησε το προβάδισμα ο Ολυμπιακός
Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τον Μπάουερ να αποκρούει πέναλτι του Ρογκούλσκι και τον Μοντόρο να κάνει το 12-9 (34’). O Μαντάλινιτς μείωσε (12-10), αλλά ο Ισπανός του Ολυμπιακού σκόραρε και πάλι από την περιφέρεια για το +3 γκολ (13-10) στο 36’. Με τον Μαντάλινιτς στο 40’ η Ένωση έφτασε σε απόσταση αναπνοής (13-12) και ενώ ο Ολυμπιακός είχε χάσει αρκετές επιθέσεις με παίκτη παραπάνω.
Με τέρματα των Μοντόρο με σουτ που κόντραρε και των Καραμπουρνιώτη και Μπάγιου στον αιφνιδιασμό ο Ολυμπιακός έφτασε και πάλι στο +4 (16-12) στο 43’.
Στα επόμενα 10 λεπτά οι δύο ομάδες σκόραραν εναλλάξ από ένα γκολ. Παπαδιονυσίου, Μαντάλινιτς, Κεδέρης (2) για την ΑΕΚ και Νιοκάς, Δομπρής, Γκρατζάν, Πασσιάς για να γίνει το σκορ 20-16 στο 51’.
Το δεύτερο συνεχόμενο γκολ του Πασσιά στο 52:50 έδωσε μετά από ώρα προβάδισμα 5 τερμάτων (21-16) στους «ερυθρολεύκους».
Τσιτόμπι από δύσκολη θέση και Μαντάλινιτς από την περιφέρεια κράτησαν «ζωντανή» την ΑΕΚ στο ματς μειώνοντας σε 21-18 στο 56’, ωστόσο στην αμέσως επόμενη φάση ο Μπάγιος έκανε το 22-18 και έκανε φαβορί τον Ολυμπιακό που επικράτησε με 24-21 για να προκριθεί στον μεγάλο τελικό.

 

Δηλώσεις
Νίκος Γραμματικός (τεχνικός Ολυμπιακού):
«Μείναμε πιστοί στο πλάνο μας, στην άμυνα, η οποία θεωρώ ότι ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά. Πήραμε μεγάλη βοήθεια και από τον Μπάουερ, ο οποίος σήμερα πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση. Από εκεί και πέρα, η αποχή των τριών εβδομάδων δεν βοήθησε την ομάδα να έχει ρυθμό στην επίθεση, παρόλα αυτά είμαι πολύ ευχαριστημένος, είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για εμάς, ας μην ξεχνάμε ότι παίζαμε απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο, αλλά όπως είπα και στα παιδιά, κάναμε μια νίκη. Αυτό που έχει σημασία, είναι αύριο να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί και απέναντι στον Δούκα, που είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα, να μείνουμε 100% συγκεντρωμένοι στο πλάνο».

Αλέξης Αλβανός (τεχνικός ΑΕΚ):
«Σίγουρα η καλή άμυνα του Ολυμπιακού μας προβλημάτισε πολύ σε συνδυασμό με τα πολλά χαμένα σουτ από τα 6 μέτρα και τον τερματοφύλακα τους που τους κράτησε σε πολλές περιπτώσεις στο πρώτο ημίχρονο. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τη διαφορά των 5 γκολ, την ψαλιδίσαμε στα δύο και στο ένα γκολ, αλλά η αποτελεσματικότητα ήταν βασικός λόγος του αποτελέσματος. Είχαμε πει ότι σε τέτοια ματς μετράει πάνω απ’ όλα η συγκέντρωση, η πειθαρχία και η ηρεμία. Κάποια λάθη δικά μας και κάποια διαιτητικά, μας νευρίασαν που δεν πρέπει να είναι αποδεκτό από μία ομάδα που έχει τόσο υψηλούς στόχους».

Για το αν ο χαμένος στόχος του Κυπέλλου, μπορεί να επηρεάσει την ΑΕΚ ενόψει τελικών, όπως συνέβη πέρσι, είπε:
«Σε σύγκριση με πέρσι, σίγουρα η απώλεια ήταν από μία ομάδα (Πυλαία) που ήταν αουτσάιντερ. Φέτος αντιμετωπίσαμε μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός που έχει τους ίδιους στόχους και την ίδια δυναμική με εμάς. Δεν υπάρχουν φαβορί ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες. Παρόλα αυτά είναι κάτι στο οποίο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είμαστε τυχεροί που έχουμε το πλεονέκτημα της έδρας και θα πρέπει να το κρατήσουμε και να μην σπαταλήσουμε την ευκαιρία όπως πέρσι».

Μπάμπης Δομπρής (πλέι μέικερ Ολυμπιακού):
«Ήταν ένα πολύ δυνατό ματς απέναντι σε έναν πολύ αξιόλογο αντίπαλο, τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε και στον τελικό του πρωταθλήματος. Εμείς, δώσαμε βάση στην άμυνα μας, για να αντιμετωπίσουμε τα επιθετικά ατού της ΑΕΚ. Γνωρίζαμε ποια ήταν τα δυνατά τους σημεία, που μπορούμε να δώσουμε λίγο χώρο, που μπορούμε να πιέσουμε λίγο παραπάνω, αλλά θεωρώ, ότι σταθήκαμε αρκετά καλά και στην επίθεση, βρίσκοντας λύσεις απέναντι στην σκληρή άμυνα της ΑΕΚ και καταφέραμε να πάρουμε αυτή τη μεγάλη νίκη, η οποία φυσικά δεν σημαίνει τίποτα, αν αύριο δεν κατακτήσουμε το τρόπαιο απέναντι στην ομάδα του Δούκα».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ/ΟΜΙΛΟΣ ΞΥΝΗ- ΑΕΚ 24-21
Τα πεντάλεπτα: 4-1, 5-2, 6-3, 8-4, 10-5, 11-9 (ημχ), 12-10, 13-12, 16-13, 18-15, 21-17, 24-21
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γραμματικός): Κοτανίδης, Νιοκάς 1, Καραμπουρνιώτης 2, Παπαβασίλης 2, Κανδύλας 1, Μπάγιος 3, Παπαδόπουλος 1, Δομπρής 2, Mπουρζέ, Πασσιάς 2, Μοντόρο 5, Σλαβούλιτσα, Οστρούτσκο 1, Γκράτζαν 4, Μιχαηλίδης, Μπάουερ
ΑΕΚ (Αλβανός): Μάτσκεβιτς, Αραμπατζής 1, Τικ 2, Ζίβκοβιτς, Μαντάλινιτς 8, Τσέπιτς 1, Αλμέιδα, Ηλιόπουλος 1, Παπαδιονυσίου 1, Λιάπης 1, Άρσιτς, Σόκολιτς, Τσιτομπί 2, Ρογκούλσκι, Λέμος 2, Κεδέρης 2.
Διαιτητές: Μπέτμαν- Τζαφερόπουλος, Δίλεπτα: 4-5, Πέναλτι: 1/1-0/1.



e-genius.gr ...intelligent web software