Official Social Media Pages: Facebook | Ιnstagram | YouTube | Τwitter | TikTok

Οι διαιτητές πανέτοιμοι για δράση

| Διαιτησία

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 80 διαιτητών απ' όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο που διοργάνωσε η ΚΕΔ στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της έναρξης των πρωταθλημάτων. Επίσης, τις εργασίες παρακολούθησαν μέσω ΖΟΟΜ περισσότεροι από 20 εκπρόσωποι σωματείων.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίαςτης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Ντράγκαν Νατσέφσκι, ο οποίος ανέλυσε τους νέους κανονισμούς, αλλά έκανε και μια γενικότερη ανάλυση για παλαιότερους κανονισμούς που είναι σε ισχύ.

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του παλιού χειροσφαιριστή και νυν διαιτητή της 
Super League στο ποδόσφαιρο, Σπύρου Ζαμπαλά, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της προπόνησης, ενώ η διαιτολόγος – διατροφολόγος Αγγελική Αλεξιάδου μίλησε για το ρόλο της διατροφής στην καθημερινότητα του διαιτητή.

Εισηγήσεις και παρουσιάσεις υπήρξαν από τα μέλη της ΚΕΔ, για διάφορα θέματα όπως είναι η συνεργασία παρατηρητή – διαιτητή, ενώ δόθηκαν οδηγίες, που θα σταλούν και στα σωματεία, σχετικά με την ορθή χρήση του 
VAR, η οποία θα γίνεται αποκλειστικά για συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. αν πέρασε η μπάλα τη γραμμή του τέρματος, αν είναι εμπρόθεσμο γκολ που κρίνει αγώνα, αν υπάρχει υποψία κόκκινης κάρτας ή κακόβουλης ενέργειας, αν πρέπει να αποδοθούν ποινές σε συμπλοκή) ενώ θα επιτρέπεται η χρήση του VAR αποκλειστικά από την παρατηρητή στην υποψία λάθους αλλαγής.

Οι διαιτητές υποβλήθηκαν σε γραπτές εξετάσεις, αλλά και σε τεστ φυσικής κατάστασης, τα οποία θα επαναλαμβάνονται κάθε δύο μήνες (Νοέμβριο, Ιανουάριο κ.ο.κ.), ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται διαδικτυακές συζητήσεις και παρουσιάσεις. Παράλληλα, μέσω του 
portal της ΟΧΕ για τη διαιτησία θα υπάρχει πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό για όλους τους διαιτητές.

“Το ελληνικό χάντμπολ εξελίσσεται και ταυτόχρονα πρέπει να εξελίσσεται η ελληνική διαιτησία. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την απήχηση και τη συμμετοχή που είχε το σεμινάριο, καθώς έδωσε το παρών σχεδόν το σύνολο των διαιτητών. Έγιναν παρουσιάσεις υψηλού επιπέδου και προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και μοιράστηκαν τις γνώσεις τους, ενώ πρέπει να ευχαριστήσουμε και την Ομοσπονδία για τις διευκολύνσεις που μας παρείχε στα οργανωτικά ζητήματα. Στα τεστ φυσικής κατάστασης υπήρξε επιτυχία άνω του 90% και αυτό είναι πολύ θετικό. Η επιμόρφωση και η αξιολόγηση θα είναι συνεχής για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε”, σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Κώστας Κατσίκης.

Στο σεμινάριο απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Κώστας Γκαντής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και στο ρόλο της διαιτησίας, ενώ ευχήθηκε καλή αγωνιστική σεζόν.

FB IMG 1662986118197

FB IMG 1662986127304



e-genius.gr ...intelligent web software