Γραφείο Τύπου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ IHF ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΟΧΕ

731545Ο Δόκτωρ Μουσταφά Χασάν επισκέφτηκε την χώρα μας και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προς τιμήν του, προσέφερε κάθε δυνατή βοήθεια στο ελληνικό χάντμπολ

Σε μία λιτή, αλλά πολύ ουσιαστική εκδήλωση, η οικογένεια του χάντμπολ (Ομοσπονδία, Παράγοντες, Προπονητές, Ολυμπιονίκες, Αθλητές, Διαιτητές) υποδέχθηκε στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ Δόκτωρ Μουσταφά Χασάν, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού και του μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Στέλιου Αγγελούδη.

Ο βασικός λόγος της επίσκεψης του Προέδρου της IHF ήταν η οριστική διευθέτηση του χρέους από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011, το οποίο και μειώθηκε σημαντικά, έπειτα από ενέργειες της Ομοσπονδίας, την συγκατάθεση του Δόκτωρ Μουσταφά Χασάν και φυσικά την βούληση της πολιτείας.
Ωστόσο με την ευκαιρία της παρουσίας του έγινε μία άκρως εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τα προβλήματα του ελληνικού χάντμπολ.

Ο ισχυρός άνδρας της Διεθνούς Ομοσπονδίας προσφέρθηκε να παράσχει κάθε βοήθεια στο ελληνικό χάντμπολ -όπως έχει κάνει και στο παρελθόν- ειδικότερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές.
Συγκεκριμένα αναφορικά με την ανάπτυξη δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τα έξοδα της αποστολής και του ιματισμού της Εθνικής ομάδας για το φημισμένο αναπτυξιακό τουρνουά της Σουηδίας «Partille Cup».
Επίσης υποσχέθηκε ότι η IHF θα αποστείλει στην Ομοσπονδία 2.000 μπάλες, ενώ θα καλύψει και τα δικαιώματα προκειμένου οι έλληνες φίλαθλοι να δουν στην τηλεόραση μεγάλες διοργανώσεις του Παγκοσμίου χάντμπολ.

731553«Να γίνει μόνιμα στην Ελλάδα Παγκόσμιο επιμορφωτικό Κογκρέσο»
Κώστας Γκαντής (Πρόεδρος ΟΧΕ): «Καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ Δόκτωρ Μουσταφά Χασάν. Τον ευχαριστούμε πολύ που αποδέχθηκε την πρόσκληση μας και ήρθε στην Ελλάδα για να συζητήσουμε για το άθλημα και πως θα το αναπτύξουμε περαιτέρω. Υπάρχουν διοργανώσεις που μπορεί να συμμετέχει το ελληνικό χάντμπολ, τόσο σε επίπεδο αγωνιστικό, όσο και σε επίπεδο επιμόρφωσης. Είχαμε πει και στον Πρόεδρο, ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε πάρα πολύ το επίπεδο επιμόρφωσης, αφού μας δίνει η πολιτεία την δυνατότητα να αποσπάσουμε 19 προπονητές. Θα θέλαμε πολύ να διοργανώνουμε κάθε χρόνο ένα μεγάλο επιμορφωτικό κογκρέσο το οποίο θα επεξεργάζεται τεχνικά χαρακτηριστικά του αθλήματος από το επίπεδο της προπονητικής μέχρι και το επίπεδο της διαιτησίας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πιστεύω πρέπει να κάνουμε και ύστερα να προχωρήσουμε στην διεκδίκηση κάποιας διοργάνωσης.
Για το θέμα του χρέους είχε γίνει μία συνάντηση στη Βασιλεία στα γραφεία της IHF μαζί με τον τεχνικό σύμβουλο Εθνικών Ομάδων και προσωπικό φίλο του Προέδρου, Παναγιώτη Τραϊκόγλου. Από τότε ο Δόκτωρ Μουσταφά Χασάν δεσμεύτηκε ότι θα δεχθεί την μείωση της οφειλής από 375.000 ελβετικά φράγκα σε 100.000 ευρώ, όμως η πίστωση δεν ήταν εξασφαλισμένη, αφού έπρεπε να εγκριθεί το κονδύλι από την πολιτεία».

731540«Θέλουμε να δώσουμε οριστική λύση στο γηπεδικό»
Ιούλιος Συναδινός (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού): «Σε κάθε επαφή που έχω με τους ανθρώπους του χάντμπολ, ισχυροποιείται η απόφαση να είμαστε κοντά στο άθλημα. Το χάντμπολ είναι στον βασικό σχεδιασμό του Υφυπουργείου Αθλητισμού. Με την Ομοσπονδία έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για την αξιολόγηση και επιχορήγηση των ομοσπονδιών με αντικειμενικά κριτήρια με μετρήσιμα δεδομένα. Ίσως παρατηρήσατε ότι η πολιτεία δεν έδωσε χρήματα στο ποδόσφαιρο, αλλά προσπάθησε να δώσει παραπάνω χρήματα στις ομοσπονδίες των ερασιτεχνικών αθλημάτων. Θα στηρίξουμε τα αθλήματα που δεν είναι τόσο εμπορικά και δεν έχουν μεγάλη προσβασιμότητα σε χορηγίες».

Για το γηπεδικό είπε: «Έχουμε την βούληση να δώσουμε τόσο στην Ομοσπονδία του χάντμπολ, όσο και σε άλλες Ομοσπονδίες οριστική λύση στο γηπεδικό πρόβλημα. Για παράδειγμα συζητάμε την παραχώρηση της Ολυμπιακής εγκατάστασης του μπιτς βόλεϊ από κοινού σε ΟΧΕ και ΕΟΠΕ.
Εξετάζουμε την βιωσιμότητα, κατά πόσο οι ομοσπονδίες μπορούν από μόνες τους ή με την συνδρομή της πολιτείας ή της περιφέρειας να συντηρήσουν την εγκατάσταση.
Μία εναλλακτική λύση είναι το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων και προχθές που ήμασταν εκεί με τον κ. Κοντονή κάναμε μία κουβέντα σχετικά με την συγκεκριμένη εγκατάσταση.
Φυσικά εκεί εδρεύουν ήδη 7 ομοσπονδίες μαχητικών αθλημάτων και υπάρχει ιδιαιτερότητα με τον αγωνιστικό χώρο, αλλά σίγουρα είναι και μια κοστοβόρα εγκατάσταση που μία ομοσπονδία μόνη της -όπως είναι το χάντμπολ- δεν μπορεί να την συντηρήσει.
Σε σχέση με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις πρέπει να γίνει μία πλήρη καταγραφή των γυμναστηρίων σε όλη την χώρα, να δούμε σε ποια χωράει το χάντμπολ, γιατί είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά γυμναστήρια, αλλά στα περισσότερα, λείπουν δύο μέτρα.
Σε άλλα έχουν μπει μπασκέτες μου δεν μετακινούνται, ξέρουμε τα προβλήματα…»

731552Για το χρέος είπε: «Προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους. Δεν ήταν εύκολο, αλλά για εμάς υπάρχει ιεράρχηση. Ένα από τα πιο μαζικά αθλήματα και με δυνατότητα ανάπτυξης δεν θα μπορούσε να έχει …Δαμόκλειο σπάθη πάνω από το λαιμό του και να διακυβεύεται το μέλλον του. Θέλω να ξέρετε όλοι ότι στην εποχή που ζούμε τα 100.000 ευρώ είναι σημαντικό ποσό, είναι το κόστος της στεγανοποίησης τριών κλειστών γυμναστηρίων. Πρέπει όμως από αυτή την ιστορία να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα και να γίνουμε σοφότεροι. Η πολιτεία κάποτε παρακίνησε την Ομοσπονδία να κάνει ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα και η ίδια η πολιτεία φάνηκε ασυνεπής και εξέθεσε Διεθνώς την Ομοσπονδία. Φυσικά και κάποιες ομοσπονδίες –δεν εννοώ το χάντμπολ- αναπτύσσουν με την πολιτεία μη θεσμικές σχέσεις.
Σε κάθε περίπτωση το να βοηθήσουμε να σβηστεί αυτό το χρέος είναι πολύ σημαντικό για το άθλημα. Σίγουρα επίσης τα 100.000 ευρώ είναι πολύ μικρότερο ποσό από τα 8.000.000 ευρώ που μας ζητάει τελεσίδικα η Ερετβό για το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας που δεν έγινε ποτέ και δεν ξέρουμε από πού θα πληρωθούν, όταν όλο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τον αθλητισμό είναι 10.000.000 ευρώ!»

731548«Όνειρο μου να κάνω το χάντμπολ Νο1 στον κόσμο!»
Δόκτωρ Μουσταφά Χασάν (Πρόεδρος IHF): «Εκ μέρους της Παγκόσμιας οικογένειας του χάντμπολ θα ήθελα να καλωσορίσω τον κ. Συναδινό στην εκδήλωση που θα συζητήσουμε για το ελληνικό χάντμπολ. Βρίσκονται εδώ όλα τα στελέχη του αθλήματος και είναι μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις. Δεν ήρθα μόνο για το χρέος στην Ελλάδα. Ήμουν στην Δανία ένα μήνα, δουλεύαμε μέρα- νύχτα για το Παγκόσμιο Γυναικών, είμαι αρκετά κουρασμένος, οπότε αν ήταν μόνο το χρέος θα είχα στείλει κάποιον από την οικονομική μου επιτροπή να το διευθετήσει. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την Ελλάδα, θέλουμε να την βοηθήσουμε και για αυτό μειώσαμε το χρέος. Για εμάς ήταν εύκολο να πετάξουμε το ελληνικό χάντμπολ έξω από κάθε διοργάνωση, αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας. Είμαστε μια οικογένεια και θέλαμε να βοηθήσουμε.
Ήρθα εδώ γιατί αγαπάω την Ελλάδα και θέλω να το δω το ελληνικό χάντμπολ όπως ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Δεν θέλω να βγάλω κάποιο λόγο, θέλω να ακούσω εσάς. Θέλω να μου πείτε πως μπορώ να σας βοηθήσω.
Στην Διεθνή Ομοσπονδία έχουμε πολλά project με τα οποία μπορούμε να βοηθήσουμε το ελληνικό χάντμπολ.
Δεν θέλω να προωθήσω τον εαυτό μου, αλλά θέλω να ξέρετε ότι έχω τεράστια εμπειρία στον χώρο του αθλητισμού. Είμαι 15 χρόνια πρόεδρος της IHF, υπήρξα 12 χρόνια παίκτης της Εθνικής Αιγύπτου, για 13 χρόνια Ομοσπονδιακός προπονητής, Διεθνής διαιτητής, έχω κάνει μάστερ πάνω στην συμπεριφορά των τερματοφυλάκων, καθώς και διδακτορικό στην Ανατολική Γερμανία.
Όταν ανέλαβα Πρόεδρος στην Ομοσπονδία της Αιγύπτου ήταν 4η δύναμη στην Αφρική και όταν έφυγα από Πρόεδρος το 2001, ήταν 4η στον κόσμο.
Πριν αναλάβω η Διεθνής Ομοσπονδία είχε έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες ήταν περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ, πλέον είναι πολλά περισσότερα. Όνειρο μου είναι να κάνω το χάντμπολ τα πρώτο άθλημα παγκοσμίως για αυτό δουλεύουμε καθημερινά, έχουμε φτάσει να έχουμε 204 εγγεγραμμένες χώρες στην δύναμη μας!»

Για το μπιτς χάντμπολ: «Προσπαθούμε εδώ και δέκα χρόνια να προωθήσουμε το μπιτς χάντμπολ. Στην διάρκεια του Παγκοσμίου του Κατάρ προσκάλεσα τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ και τον ρώτησα αν έχει δει μπιτς χάντμπολ και μου είπε ότι δεν το γνωρίζει καν. Τότε αποφασίσαμε να διοργανώσουμε στη Λωζάννη αγώνα επίδειξης, ειδικά για τα μέλη της ΔΟΕ. Ο Πρόεδρος ενθουσιάστηκε. Η πρώτη κίνηση μας ήταν να αντικαταστήσουμε το χάντμπολ σάλας με το μπιτς χάντμπολ στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων το 2018 στο Μπουένος Άιρες. Όπως μου είπε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ σε εκείνη την διοργάνωση θα αποφασίσει για την αναγνώριση του αθλήματος από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ώστε να μπει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων».

731543 1«Το χάντμπολ έχει βαθιά αναπτυξιακή φιλοσοφία»
Στέλιος Αγγελούδης (Μέλος τη ΕΟΕ, πρώην Πρόεδρος ΟΧΕ): «Ο Πρόεδρος Μουσταφά Χασάν είναι ένας φίλος του ελληνικού χάντμπολ. Δεν ήταν μόνο κοντά στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν κοντά σε οποιαδήποτε στιγμή χρειάστηκε στήριξη το άθλημα στην Ελλάδα. Με όλες τις Διοικήσεις της Ομοσπονδίας είχε πάντα στενή σχέση. Ίσως αυτό να είναι το μυστικό της πετυχημένης πορείας του. Δεν θέλω να μπω σε τυπικά ευχαριστήρια γιατί έχουμε σχέση ετών. Τον ευχαριστώ γιατί ήρθε εδώ μετά από έναν κοπιαστικό μήνα και είχε την βούληση να λύσει το θέμα του χρέους.
Σε ότι αφορά τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού. Είναι γεγονός ότι η πολιτεία έχει σταθεί κατά καιρούς είτε καλά, είτε αδιάφορα στο άθλημα μας. Αυτό που θέλω να τονίσω δημόσια, είναι ότι η στήριξη από τον κ. Συναδινό γίνεται με συγκεκριμένο αθλητικό περιεχόμενο. Δεν βοηθάει το άθλημα στα πλαίσια πελατειακής αντίληψης. Αυτή η αντίληψη είναι η κακοδαιμονία των αθλημάτων που πρέπει να έχουν άλλη αντιμετώπιση, αλλά δεν την είχαν. Χαίρομαι γιατί ο κ. Συναδινός στηρίζει το χάντμπολ επειδή έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία. Θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα που δεν έτυχε οργανωμένης υποστήριξης στο παρελθόν και ότι έχει βαθιά αναπτυξιακή πορεία. Επειδή υπήρξα ειδικός γραμματέας αθλητισμού, ξέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίσει ο κ. Συναδινός γι’ αυτό και η στήριξη του έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία για εμάς.
Αναφορικά με τα Εθνικά συγκροτήματα έχω να πω ότι δεν ήταν τυχαία τα αποτελέσματα της Εθνικής Ανδρών το 2004 και το 2005. Υπήρχε αρχή, μέση και τέλος, σχεδιασμός από την Διοίκηση της Ομοσπονδίας και οργάνωση. Ελπίζω το 2016 να είναι μια γόνιμη χρονιά για το χάντμπολ».

731541

fbvisit

ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 2016-17

17.04.2015 GRE-ISR

17.04.2015 POR-FRA

09.01.2015 19:00 GRE-FAR

Συνεργάτες

newsports logo

HANDBALL PREMIER

filipposlogoth  diomidislogoth  paokogoth  iekxinidikeaslogoth  dukelogoth  aeroposlogoth  panellinioslogoth  aeklogoth  fivoslogoth  arisniklogoth  pylaialogoth  serifatologoth  

Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ofnilogoth  paokogoth  anagennisilogoth  malexgiannitslogoth  amyntaslogoth  filotaslogoth  filipposlogoth  panoramalogoth  panetolikoslogoth  arionptolemaidaslogoth